Maniek, kwasy tłuszczowe to nie tylko ATP, nie można sprowadzać wszystkiego jedynie do energii i prawa jej zachowania. Bo umyka spora część fizjologii. Papisałeś: I żeby była jasność tłuszcze nienasycone dostarczają mniejszej ilości energii (mniej wodoru) - jasne, ale oprócz tego liczy się aktywność biologiczna i fizjologiczna rola, a [...]
Niezdrowe tłuszcze: wytwarzane przemysłowe izomery trans, kwas linolowy (przy spożyciu typowym dla diety zachodniej), utlenione kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3. Czy tylko węglowodany paskudzą w tym temacie? Wiele czynników ma znaczenie. Uważam nawet, że najczęściej potrzebne są specyficzne warunki do tego, by większe ilości węglowodanów [...]
porzadnego tranu to juz chyba z 15 lat nie pilem. poszedlem Ci ja, prosze ja Ciebie do apteki - normalnie prosze ja Ciebie - ze 2 lata temu to bylo i jedyne co mieli mi do zaoferowania to jakas pol-zelowo-cukrowa zawiesine firmy Lysi czy jakos tak. gowno totalne. kiedys w starszych polskich filmach widzialem prawdziwy wielorobi tran w wielkich [...]
[...] Ale na tym nie zaprzestawaj. Tłuszcze są bardzo potrzebne do rozwoju masy. -Tłuszcze. Powinny być dostarczane w naszej diecie, gdyż organizm sam ich nie wytworzy. Omega-6 kwasy tłuszczowe znajdziesz w roślinnych olejach, natomiast omega-3 kwasy tłuszczowe m.in. w oliwie z oliwek,zimnowodnych rybach, siemieniu lnianym. Kwasy te dostarczają [...]
Nie zapominaj tez o proporcjach kwasow tluszczowych w diecie. Orzechy nie moga byc jedynym zrodlem tluszczow poniewaz zawieraja glownie wielonienasycone kwasy tluszczowe. Nalezy pamietac tez o innych zrodla tluszczow.
[...] w postaci „kosmetyków doustnych”. Do takich składników wydatnie usprawniających funkcjonowanie organizmu należą dobrze znane już, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – omega 3 (n-3). Są one prekursorami eikozanoidów tzw. hormonów tkankowych (prostaglandyny, leukotrieny itp.) związków o dużej aktywności [...]
[...] Ale na tym nie zaprzestawaj. Tłuszcze są bardzo potrzebne do rozwoju masy. -Tłuszcze. Powinny być dostarczane w naszej diecie, gdyż organizm sam ich nie wytworzy. Omega-6 kwasy tłuszczowe znajdziesz w roślinnych olejach, natomiast omega-3 kwasy tłuszczowe m.in. w oliwie z oliwek,zimnowodnych rybach, siemieniu lnianym. Kwasy te dostarczają [...]
[...] komórek. Żyjące na powierzchni skóry bakterie Propionibacterium acne mogą doskonale rozmnażać się we wnętrzu zaskórników, a rozkładając nagromadzony tam łój, produkują kwasy tłuszczowe odpowiedzialne za rozwój reakcji zapalnej. W ten sposób z zaskórnika powstaje grudka lub krosta, a w cięższych przypadkach dochodzi do rozwoju guzków. [...]
[...] dokładniej, tłuszczu nasyconego, którego 98 procent stanowi kwas palmitynowy. Tak więc pomysł lekarzy, aby żyć na diecie bogatej w węglowodany złożone, a ubogiej w nasycone kwasy tłuszczowe, jest totalnym nieporozumieniem. Taka dieta, to nic innego jak dieta bogata w glukozę, czyli po prostu w cukier, który organizm i tak odłoży w postaci [...]
[...] osoba jest submaksymalny/maksymalny/supramaksymalny. Jego koszt jest tak duży, że nie może on trwać długo. "Steady state" ustala się przy wyższej wartości, i kwasy tłuszczowe są wykorzystywane, ale z uwagi na charakter tego wysiłku nie może on trwać długo. 2. Autor podchodzi do tematu z punktu widzenia utraty tkanki tłuszczowej, a [...]
[...] osoba jest submaksymalny/maksymalny/supramaksymalny. Jego koszt jest tak duży, że nie może on trwać długo. "Steady state" ustala się przy wyższej wartości, i kwasy tłuszczowe są wykorzystywane, ale z uwagi na charakter tego wysiłku nie może on trwać długo. jesli chodzi o ćwiczenia siłowe to chyba faktycznie nie da się wykonac [...]
[...] mięśniowych, o małej zdolności pozyskiwania enegii w procesach tlenowych W wysiłkach poniżej progu mleczanowego (o niskiej intensywności) energetyka opiera się o wolne kwasy tłuszczowe. /Ciekawostka: u zdrowych osób przekroczenie progu mleczanowego występuje już ok. 30-50 % VO2 max, u maratończyka, może on osiągnąć 90% VO2 max, zanim [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] infekcje, obniża ciśnienie krwi, Czosnek chroni przed zawałem i udarem, wspomaga trawienie.W niewielkim ząbku kryje się bowiem cała apteka – związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy (B1, B2, PP, C, prowitamina A), liczne sole mineralne (m.in. potasu, wapnia, magnezu) oraz rzadkie mikroelementy (m.in. [...]
[...] otrzymanych preparatów: Mój numer 1: BCAA - suplement, który na stałe u mnie zagościł. Stosunek jakości do ceny - bardzo dobry. Do tego mega smaki. Bardzo dobre aminokwasy. Smaki miałem teraz wszystkie - pomarańcz, wiśnia, cytryna, mango-melon, grejpfrut. Wszystkie b dobre, najlepsza pomarańcza. Smak bardzo podobny do Magnesium Citrate. [...]
[...] Istnieje jednak wielka różnica w rodzaju spożywanych tłuszczów - w diecie tej ponad 3/4 kalorii, dostarczanych przez lipidy pochodzi z oliwy, zawierającej jednonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6. Tłuszczu zwierzęcego jest natomiast bardzo niewielu, poza korzystnym dla zdrowia tłuszczem rybim, dostarczającym kwasów omega-3. Wysokotłuszczowa [...]
[...] stężenia insuliny we krwi (jak długo poziom insuliny nie jest chronicznie podwyższony przez cały dzień), ciałko dąży do procesów anabolicznych, transportując węgle i aminokwasy do komórek, w celu syntezy białek i glikogenu. A jak długo nie ma nadmiaru tłuszczu dla komórek, otłuszczanie jest minimalne. Oczywiście ta kombinacja jest owocna w [...]
[...] wspomagających wysiłek. Tłuszczowe mankamenty. Generalnie, tłuszcze nie wchłaniają się z przewodu pokarmowego do krążenia wątrobowego, tak jak inne substraty (aminokwasy, węglowodany), tylko, poprzez układ limfatyczny, bezpośrednio do krążenia ogólnego. Substraty, dostające się do krążenia ogólnego za pośrednictwem wątroby (aminokwasy i [...]
[...] bogata w antyutleniacze pomaga w zminimalizowaniu tego zjawiska). Właściwa dawka tłuszczów wielonienasyconych jest niezbędna w diecie, gdyż zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm potrzebuje do zachowania pełni zdrowia. Określa się je jako niezbędne, gdyż są to tłuszcze, których jedynym źródłem jest pożywienie. [...]
[...] źrodeł: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11844977 A tutaj drugie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9637947 Kwasy tłuszczowe zawarte w suplementach i rybach - to te same kwasy tłuszczowe i organizm nie umie ich odróżnić. Nie rozumiem też stwierdzenia, że w naszej strefie klimatycznej ludzie są przyzwyczajeni do dostarczania omega3 w postaci [...]